Viinintekovaiheessa suosittelen käytettäväksi Excelin tai OpenOfficen lomakkeita (tai niiden tyhjien lomakkeiden paperitulosteita), koska niiden täyttöjen tallentaminen on yksinkertainen dokumentin tallentaminen. OpenOfficen tallentamisen kanssa on meillä ollut ongelmia, joten suosittelemme tyhjän paperitulosteen käyttämistä ainakin sen kanssa.
Me teemme aina niin, että tulostamme tyhjän lomakkeen ja täytämme sen lyijykynällä ja vain prosenttilaskuissa käytämme tietokonetta. Kun viini on valmis, täytämme HTML-lomakkeen tietokoneella ja kopioimme kotisivullemme siitä saatavan linkin. (Tosin muutamme ?-merkkiä edeltävät osat viinirap.htm:ksi.)

Viinilomakkeen täyttöohje

Nimi, vuosikerta ja käymisainepakkaus

Neljään ensimmäiseen kenttään annetaan viinin nimi, vuosikerta, käymisainepakkaus ja käymisainepakkauksen hinta. Klikkaa kotiviini-laatikkoa hiirellä ja anna viinin nimi. Siirrä kursori sarkainnäppäimella seuraavaan kenttään ja anna viinin vuosikerta. Halutessasi voit jättää tämän kentän tyhjäksi. Sen jälkeen voitkin kirjoittaa seuraavaan kenttään käymisainepakkauksen nimen ja hinnan.

Valmistusaineet

Valmistusaineet lisätään seuraaviin kenttiin. Aluksi kirjoitetaan sokerimäärä ja laatu, joka laitetaan ensimmäisessä käymisessä. Sokerin jälkeen kirjoitetaan muut ensimmäisessä käymisessä käytettävät raaka-aineet. Kun ensimmäisessä käymisessä käytettävät aineet on kirjoitettu, kirjoitetaan toisen käymisen raaka-aineet. Samaten sokeri ensin ja sitten muut aineet.

Jälkimakeutus

Jälkimakeutus kohtaan laitetaan makeutussokeri, ja hunajaa käytettäessä tulee gramma kohtaan antaa 100%:n sokerimäärä, jonka saa yleensä purkin kyljestä. Jälkimakeutusta ennen on viinin käyminen tietenkin pysäytetty käymisen pysäyttäjällä.

Lisäaineet

Lisäainekenttiin laitetaan muistiin kaikki loput käytettävät aineet ja entsyymit. Edellä mainittujen tietojen perusteella osaat tehdä toisenkin kerran samantapaista viiniä. Toisaalta näistä merkinnöistä saa hyviä vinkkejä kirkastusongelmien ratkaisemiseen. Jos joskus aikaisemmin on ollut kirkastamisongelmia, jotka on ratkaistu, voi kokeilla valmisteilla olevassa viinissä samaa kikkaa. Viinin kirkkaaksi saaminen on todella vaikea ja joka kerta tuntuu olevan erilaista, joten vinkkejä todella kaivataan.

Alkoholipitoisuuden ja jäännössokerin laskeminen

Tätä taulukkoa voisi kutsua prosessivalvonnaksikin.
1.Käyminen: Aluksi merkitään päivä, jolloin viini laitetaan käymään. Sitten ennen hiivan lisäämistä olevan viinimehun tiheys ja määrä. Huomioita voi halutessa laittaa myös. Tosin kovin lyhyen sellaisen.
2.Käyminen: Merkitään päivä. Mitataan viinimehun (Ennen lisäystä) tiheys ja määrä. Määrän tulee olla viinimehun määrä ilman mitään perskoja. Näiden mittausten jälkeen ilmestyy V-% -kenttiin viinin alkoholipitoisuus tällä hetkellä. Sen jälkeen lisätään lisättävä alkoholiton sokerimehu viiniin (Laskenta-algoritmi ei toimi, jos lisätään alkoholillista mehua viiniin). Mitataan (Lisäyksen jälkeen) tiheys ja määrä (Muista sekoittaa viinimehu ennen tiheyden mittaamista). Määrän tulee olla viinimehun määrä ilman perskoja. Perskat toki voi lisätä määrän mittaamisen jälkeen viinimehuun.
keskeytys: Täytetään samoin kuten 2.Käyminen.
1.selkiytys: Täytetään samoin kuten 2.Käyminen.
2.selkiytys: Täytetään samoin kuten 2.Käyminen.
3.selkiytys: Täytetään samoin kuten 2.Käyminen, mutta Lisäyksen jälkeiseen määrän kohtaan tulee merkitä viinin määrä ennen jälkimakeutuksen suorittamista.

Alkoholipitoisuus, Sokeripitoisuus ja Viinintekijä

Alkoholipitoisuuteen lomake laskee automaattisesti alkoholin määrän. Sokeripitoisuus kenttään tulee merkitä viinisi sokeripitoisuus vain siinä tapauksessa, ettet luota sokeripitoisuuden laskentaan. Viinintekijä kenttään tulee kirjoittaa viinin tekijän (tekijöiden) nimi(nimet).

Kuvatiedosto

Kuvatiedosto-kenttää tulee laittaa oman etikettikuvan tiedosto-osoite. Kun kuvatiedoston osoite on laitettu, tulee etiketin kuva näkyviin heti taulukon vasemmalle puolelle. (Rheum fragaria -etiketin tilalle).

Laskennallinen jäännössokeri ja jäännössokerin laskennan virhe

Laskennallinen jäännössokeri lasketaan viimeisen ennen lisäystä olevien tiheyden, määrän ja alkoholipitoisuuden mukaan. Jos laitat jäännössokerin laskennan virheeksi nollan, antaa jäännössokeriksi arvon, joka suurinpiirtein vastaa sitä että sinulla olisi alkoholi, vesi ja sokeri-liuosta, josta tunnet alkoholipitoisuuden, määrän ja nesteen tiheyden. Näiden tietojen avulla pystyt laskemaan sokerin määrän. Näiden rankkojen oletusten takia jäännössokerin laskentaan vaikuttaa suurina virheinä muut kiintoaineet kuin sokeri ja väärä alkoholipitoisuuden laskenta. Kuitenkin tämä on makeaksi jääneeseen viiniin parempi arvio kuin olettaa sen olevan kuivaa. Jos jäännössokerin virheeksi antaa 20 (jota suosittelen), vähentää e.m. jäännössokerista 20 g/l.

Laske ja lähetä painikkeet

Laske painiketta klikkaamalla saat lasketuksi jäännössokerin ja alkoholipitoisuudet.
Lähetä painiketta klikkaamalla lähetät nämä tiedot ko. lomakkeelle, jolloin lomake täytetään samoilla tiedoilla kuin ne oli tässä lomakkeessa täytetty. Lomake näyttää muuten samalta, mutta osoitekenttään on tullut varsin käyttökelpoinen osoite. Kun tämän osoitteen laittaa linkiksi, niin saat näkyviin aina vastaavalla tavalla täytetyn lomakkeen. Kauniimmalta viinisi tiedot saat näyttämään, kun laitat linkin tämän esimerkin mukaisesti (vaatii html-koodin ymmärtämisen, jos et ymmärrä mene kotisivujen teko kurssille ja kysy opettajalta - hänen pitäisi ymmärtää (Hän saattaa jopa innostua javascriptin uudenlaisesta käyttämisestä)).
<a href = "http://peran.kapsi.fi/kotiviinit/viinirap.php?(tähän kysymysmerkin jälkeinen osa)">Oman viinin nimi ja vuosikerta </A>.
Jos et osaa, älä murehdi - tämä on aika monimutkaista. Joka tapauksessa tällä lomakkeella saa lasketuksi tiheyksistä alkoholipitoisuudet ja tulostaa lomakkeen tulostimella.

Takaisin pääsivulle