Kotiviinejä ala Sami ja Tero Ojanen

Tässäpäs on muutama kotiviinimme, joista löytyy kohtalaiset pöytäkirjamerkinnät. Viineissä on kohtuullisen hyviä ja melko huonoja. Hyviä viinejä kannattaa kokeilla, sillä ne ovat varsin laadukkaita, vaikka vertaisi tilaviineihinkin. Tastingejä en ole kuitenkaan viitsinyt julkaista.

Tässäpäs tyhjä kotiviinilomake. Tätä HTML-sivupohjaa ei ole oikeutta kopioida omalle sivullesi. Jos haluat ko. sivua käyttää linkitä sivusi minun sivustoon (vaikka suoraan HTML-pohjaan), mutta älä kopioi omalle sivullesi.

Excel ja OpenOffice 2 - lomakkeet saat kopioida, mutta älä julkaise niitä ilman erillistä lupaani

(Täytetyt lomakkeet, joissa on oma viinisi, saat tietenkin julkaista).
Kokeile, jos teet kotiviinejä. Täyttöohjeet tulee myöhemmin, kun kerkiän. Samankaltainen lomake Excel pohjana ja OpenOffice 2 pohjana. Kokeile myös näitä, jos pääset jyvälle lomakkeen toimintaperiaatteesta. Kun haluat lomakkeen käytä selaimen (Linkin päällä hiirenkakkospainiketta) "Save Link As"-toimintoa, jos käytät NetScapea, ja "Tallenna kohde nimellä"-jos käytät Exploreria, niin saat kotikoneellesi ko. pohjan.
Jos et ymmärrä kuinka kotiviinilomaketta käytetään, lue ohje yleisestä kotiviinin valmistuksesta. Ohjeessa neuvotaan seikkaperäisesti täyttämään lomake ja tekemään kohtuullisia kotiviinejä.



Ojasen punkku 1998

Viini on loistava esimerkki hyvästä kotipunaviinistä. Tämä viini alkaa tänä vuonna 2001 olla jo valmista, mutta valitettavasti tätä viiniä ei ole yhtä pulloa enempää varastossa. Merkinnät eivät ole välttämättä aivan oikeita, mutta suuntaa antavina ne käyvät ohjeista. Vuonna 2000 teimme samantapaisen punaviinin. Viini muodosti pulloon paljon sakkaa, joten kuiva-aineet aiheuttivat suuren virheen jäännössokerin laskentaan. Viini on todella täyteläinen, koska siihen ei ole lisätty vettä, vaan viinimehu on tehty mehustamalla marjat mehumaijalla. Viini on käynyt perskojen kanssa.

Marja Rose 1999

Viinistä tuli erittäin hapan, ja selkeyttämisen kanssa oli suuria ongelmia. Viinin liiallinen hapokkuus johtui liian varhaisesta punaviinimarjojen poimisesta. Poimi myöhemmin marjat. Viini oli kirkasta. Marjat olivat höyrymehustettu.

Rheum, Late Harvest 1999

Ajatuksena oli tehdä niin suuret prosentit, kuin on mahdollista. Viini oli omasta mielestäni täysin susi. Viinissä maistui raparperi, kossu ja hiiva. Koskenkorvan ystävät ylistivät viiniä. Annoimmekin viinit heille. Toista kertaa emme tee ko. viiniä, mutta jos olet kossun ystävä, voit kokeilla myös tätä reseptiä.

Rheum 2000

Vuonna 1999 tuli tehdyksi hyvää raparperiviiniä, ja yritimme toistaa vuonna 2000. Yritys epäonnistui. Tämän viinin virheet olivat, vaikka viini olikin kirkasta, jälkimakeutuksen pois jättäminen. Raparperi viini tarvitsee n. 6 - 10 g/l hedelmäsokeria, jotta siitä tulee hyvä. Kyllä tämä varsin hyvä oli, mutta viini maistui liian kuivalta. Raparperi oli pilkottu pieniksi sammioon ja otettu toisen käymisen alussa pois.

Wiinimestarin kesäviini - raparperi 2000

Kokeilin tehdä kaverin kanssa viiniä. (Hän suunnitteli nimen ja etiketin, ja minä tein viinin). Wiinimesteri tulee siitä, että olen käynyt viinikursseilla, ja toisaalta hän pitää tekemistäni ja valitsemistani viineistä. Viini on varsin onnistunut ja tästä on näytöstyyliin tarkat tiedot. Viinin hinnaksi tuli edullinen 8,24 mk, kun lasketaan pullojen, kapselien, korkkien ja etikettien aiheuttamat kustannukset valmistuskustannuksien lisäksi. Muistiinpanoissa olevissa kommenteissa ei ole ylisanoja säästelty, mutta viini on joka tapauksessa ollut varsin kelvollista.
Muistiinpano kommentit:Viini on yksi parhaista. Pieni miinus on lievä hyytelömäisyyden kaltainen pienen pieni sameus. Maku on loistava. Viini ei kuitenkaan sameudu kylmässä, ja siksi en tehnyt kylmäselkiytystä. Viini todennäköisesti paranee vielä vuoden päivät, mutta heti pullotuksen jälkeenkin viini oli hyvää n. 40,- arvoista.

Rheum Fragaria 2000

Tätä viiniä kannattaa kokeilla. Sillä tämä on varsin hyvä. Zephyr mansikat ovat parempia tässä tarkoituksessa kuin Jonsok, mutta Jonsokkiakin voi käyttää. Selkiyttäminen on pieni ongelma tällä viinillä, mutta kitosaani ja lisä gelatiini (liivate) auttavat tyydyttävään kirkkauteen pääsemiseen. Mansikat olivat tässä perskoineen, kun niistä oli ensiksi tehty höyrymehu.

Rheum Fragaria Late Harvest 2000

Tämä on hyvin samankaltainen kuin tavallinenkin, mutta tässä on käytetty Jonsok-mansikoita. Mansikoista oli tehty höyrymehu ja laitettu toisessa käymisessä perskoineen pönttöön. Ensimmäisessä vaiheessa oli vain pilkotut raparperit. (Siis ensin tehdään raparperi viini, sitten lisätään viiniin sokeroitu mansikkamehu ja annetaan käydä kuivaksi ja lopuksi makeutetaan hedelmäsokerilla).

Marja Rose 2000

Tämä roseviini on jo kohtalaisen hyvää. Jotkut pitävät tätä todella hyvänä kotiviinina, meidän makuun tämä aivan ei kuitenkaan ole. Tosin tämä on jo aivan kohtalaista. Tätä viiniä tuli lahjoiteltua varsin paljon, koska monet tykkäsivät tästä.

Marja Rose - Reserva 2000

Tämä viini on aivan samanlaista kuin Marja Rose 2000. Niin samanmakuista, ettei tiennyt kumpaa otti ellei lukenut etikettiä. Tämäkin oli hyvää lahjatavaraa.

Ojasen punkku - Oak fermanded 2000

Vuonna 1998 teimme ensimmäisen punkun, joka on jo käytännössä tullut juoduksi. Tämä on hyvin samantapainen kuin silloinen punkku. Silloinen punkku alkaa nyt 2001 olla hyvää. Tätäkin joutuneen odottaa muutaman vuoden. Onneksi tätä tuli enemmän ja nyt osaa jo odottaa tämän elinkaaren kulkua. Jos teet tämän muistiinpanon mukaista viiniä, niin älä juo montaa pulloa ensimmäisen 3:n vuoden aikana.

Ojasen punkku - Reservi 2000

Tämä on muuten samanlaista kuin Ojasen punkku - Oak fermanded 2000, mutta tämä on ollut sammiossa lepäämässä puoli vuotta. Tämä viinin elinkaari on todennäköisesti samantapainen kuin Oakin, mutta makuun tuli puolen vuoden muovisammio selkiytyksestä esanssinen sivumaku, joka on parantunut pullokypsytyksen aikana. Aivan varmoja emme ole onko ko. maku häipynyt jo kokonaan. Jos sinulla on lasinen tai teräksinen käymisastia, niin voit kokeilla tätäkin selkiytystapaa. Muoviastiaisten kanssa ei voi varauksettomasti suositella.

Rheum 2001

Tämä viini on tehty hötkyilemällä (Suomennos:turhan suurella kiireellä), sillä tämä jäi sakkaiseksi. Viini on muutenkin vähän pliisua. Vettä tuli lisättyä liikaa. Tätä ohjetta en suosittele käytettäväksi. Jos haluat tehdä Rheumia, kokeile Wiinimesterin kesä viiniä. Se oli hyvää. Tosin kyllä tämäkin menettelee. Jäännössokerin virhe johtuu ensimmäisen ominaispainon virheestä. Samasta syystä alkoholipitoisuus on selvästi mitattua pienempi. (Tiheysmittauksen virhe johtuu siitä, ettei sokeri ole vielä mittaushetkellä jakaantunut tasaisesti koko nestemäärään, vaan raparpereissa on nestettä myös, jonka tiheys on yksi.)

Marja Rose - Hani 2001

Meitä onnisti saada hunajafarmarilta kesken tekoista hunajaa. (Säilymisen kannalta liian korkea vesipitoisuus - vanhenee vuodessa). Tästä viinistä tuli parasta roseeta mitä olemme tehneet. Suosittelen, jos on mahdollista tehdä. Hunaja tuo todella mielenkiintoisen makuvivahteen, joka ei välttämättä ole miellyttävä, mutta kokonaisuutena se kuitenkin päihittää vuoden 2000 roseet. (Hunaja keitettiin veteen, jotta villihiivat kuolevat).

Rheum Fragaria 2001

Tämä mansikka raparperi viini on ihan hyvää, tosin jäi hivenen liian makeaksi. Tässä on käytetty vuoden 2000 ohjeita, mutta jokainen panos on yksilöllinen. Tämän viinin selkiytyksessä oli suuria ongelmia, käytimme jopa Condessan pika selkiytystä. Tässä viinissä kuitenkin auttoi vasta pektolaasin lisä annos, jolloin viinistä tuli selkeää. Hivenen litkunomaista. Kannattaa käyttää hivenen enemmän mansikkaa.

Rheum Fragaria Late Harvest 2001

Tämä mansikka raparperi viini on ihan hyvää, tähän jäi melko runsaasti jälkimakeutta, mutta makeutuksessa se voidaan huomioida. Tässä on käytetty vuoden 2000 ohjeita, mutta jokainen panos on yksilöllinen. Käytimme Condessan pika selkiytystä ja lisä pektolaasia. Viini on hivenen samea, mutta kotikäyttöön ihan kelvollista.

Hani Rose - Late Harvest 2001

Tämä Hunaja rose-viini on lähes blush-viinin väristä. Viini on myös hivenen sameaa, mutta aivan käyttökelpoista. Hunajasta tulee outo maku myös tähän viiniin, ja viini on makeutensa puolesta tyypillinen rose-viini l. seurusteluviini. Presto-pakkaus käytti ilmeisesti entsyymiensä takia viinin melko kuivaksi, joten lisäsimme sokeria hivenen, jotta saimme viinistä puolimakeaa lipittelyviiniä. Viini ei ole korkeatasoista, mutta aivan kelvollista.

Takaisin pääsivulle